Bursa’da beni en çok etkileyen yapılardan bir tanesi de Dönence Kafe olarak bilinen binadır. Konumu, tarihi yapısı ve büyüklüğü ile beni her zaman etkileyen bu binanın gerçek adı “Çarklı Değirmen” imiş.

Bu görsele bakmak bana büyük heyecan verdi. Belgesellerde Almanya’da yada İsviçre gibi yerlerde bu tarz eski değirmen çarklarının olduğunu görürdüm, meğerse onlardan çok daha güzeli Bursa’nın tam göbeğindeymiş.
Bu bilgiyi Mesut Özkeser sayesinde öğrendim ve sosyal medyada kalmaması, internette de kolay bulunabilir olması amacıyla, Sürdürülebilir Bursa adıyla yayın yaptığım bu siteye koymak istedim ve bu yazı ile birlikte Bursa Tarihi isimli bir kategori yaparak, Yaşayan Bursa’yı tarihsel olarak kayda geçirmeyi, daha doğrusu internette daha bulunur hale getirmeyi kendim için durumdan vazife çıkarmak olarak addettim.
İnternette ufak bir araştırma yapınca güzel şeyler buldum, ilk olarak, Okan Aras tarafından 2020 yılının Ocak ayında Çarklı Değirmen olarak, Dönence Cafe isminden önceki hali olarak tanıtılmış. Biraz daha araştırınca daha önce buranın Altıparmak Rum Ortodoks Kilisesi olarak kullanıldığını daha sonra Çarklı Değirmen olarak un değirmenine döndürüldüğünü de öğrenmiş oldum. Çıkan yangınlarla yanmadan önce tabi çok uzun zaman önce Dönence Kafe olarak hizmet verdi. Adres olarak bulunduğu sokağın ismi de Çarklı Değirmen Sokak olarak geçmekte.
Ufak bir not ekliyeyim, yangından sonra bir ara kapısı açıktı, içine girmek istedim ama maalesef içerisi tekin bir ortam değildi. Birisi aniden beni görünce içeriden çıktı, o yüzden yalnız başınıza girmemenizi tavsiye ederim. Gerçi bu yazıyı yazarken önünde arkasında levhalarla kapatılmış durumda.
Burada yer alan görsel 1938 yılına aitmiş, 153 yıllık mazisi olan Çarklı Değirmen hakkında daha fazla bilgi bulursak, burayı güncelleyeceğim.
Son halinide koyalım…

Emre Seymenler, Bursa’da doğmuş, büyümüş ve halen daha hayatını Bursa’da sürdürmekte olan bir kişidir. Asıl mesleği Makine Mühendisliği olan bu kişi, yaşadığı şehrin daha temiz, daha sessiz ve daha güzel olması için kendi çapında fikirler üretmeyi ve bir ayak izi oluşturmayı hedeflemekte. Bu site gibi birçok websitesine sahip olan Emre Seymenler, Seyyah Çelebi ismini verdiği sitesinde Bursa’ya ait yüzlerce tarihi eseri ve doğal güzelliği onlarca fotoğraf ve yazıyla yayınlamış, Teknik Terimler Sözlüğü isimli websitesinde ise mühendislik alanında kullanılan yabancı kökenli kelimelerin Türkçe karşılıklarını bulmak ve anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla girişimlerde bulunmaktadır. Ayrıca zaman zaman kişisel görüş ve düşüncelerini de emreseymenler.com isimli sitesinde yayınlamaktadır.
Bir kitapta geçiyordu burası çok etkilemişti. Hayal ürünü bir yer olduğunu düşünmüstum ama var olduğunu bilmek sevindirdi. Restore edildi mi acaba? Geldiğimde ziyaret etmek istediğim bir nokta
Maalesef, henüz daha restore edilmedi. En son yanmıştı, o şekil durmakta.