Bursa’da değirmen görmek özellikle bu zamanlarda sanırım oldukça zor. Çok sık girmesemde facebookta hoşuma giden bir grup var “Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu” ismindeki sayfada benim için oldukça güzel ve değerli bilgiler ve fotoğraflar paylaşılıyor. Böyle paylaşımlardan birisi de Gökdere’deki değirmen için yapıldı.
Fotoğrafın açıklamasında Gökdere ismi geçiyor benimde ilk aklıma Gökdere Meydanı olmuştu ve bu meydanda henüz şu anki haline kavuşmadan önce bugün şu anda Selim Spor Lokalinin ya altındaydı yada az yukarısında bir tane eski bir bina vardı metruk, ona hep burası değirmendi derlerdi, o gelmişti. Fakat meğerse Gökdere olarak kastedilen yer Hocaalizade camisinin olduğu yerin hemen yakınındaki Gökdere imiş. Fotoğraflara bakınca daha net anlayacaksınız…
Bu yukarıdaki fotoğraf için Serdar Kuşku Bey şöyle yazmış “DSİ Bölge Müdürlüğü İnşaatı… (Haziran 1952). Gökdere’de değirmen arkada Hocaalizade Camii ve Atatürk İlkokulu.”
Yukarıdaki ikinci fotoğraftaki bu geniş dere yatağı beni çok etkiledi. Böyle geniş bir açıklık günümüzde de olsa harika olurdu.
Mesut Özkeser tarafından paylaşılan bu fotoğrafta ise 1938 yılına ait olduğu söylenmekte.
2024 yılı için fotoğraflarını da ben çekeyim dedim ve bir koşu gittim çektim. Alttaki fotoğrafların ikisi de aynı, birinde kırmızı dikdörtgen var tahminimce değirmen duruyor olsaydı orada olabilirdi fakat şu anda sanırım DSİ’ye ait bir yer olmuş vaziyette. Tabi evlerde çoğalınca ne cami ne de okul gözüküyor, gözüken tek şey caminin minaresi. Benim çektiğim açı sokaktan çekildi, daha yukarılardan çekilirse okul ve cami de net görünebilir diye düşünüyorum.
Bu yazıyı yazarken Hocaalizade bulunmam ve böyle bir yazıyı Google ve diğer arama motorları için daha kolay bulunabilir hale getirmek bana büyük bir keyif verdi. Ve bu ilk yazı ile birlikte Sürdürülebilir Bursa websitesi için yeni bir kategorilendirme yöntemine de geçiş yapmış bulunmaktayım.
Bu yerler ile ilgili detay bilgileri bilen varsa paylaşılarsa mutlu olurum.
Emre Seymenler, Bursa’da doğmuş, büyümüş ve halen daha hayatını Bursa’da sürdürmekte olan bir kişidir. Asıl mesleği Makine Mühendisliği olan bu kişi, yaşadığı şehrin daha temiz, daha sessiz ve daha güzel olması için kendi çapında fikirler üretmeyi ve bir ayak izi oluşturmayı hedeflemekte. Bu site gibi birçok websitesine sahip olan Emre Seymenler, Seyyah Çelebi ismini verdiği sitesinde Bursa’ya ait yüzlerce tarihi eseri ve doğal güzelliği onlarca fotoğraf ve yazıyla yayınlamış, Teknik Terimler Sözlüğü isimli websitesinde ise mühendislik alanında kullanılan yabancı kökenli kelimelerin Türkçe karşılıklarını bulmak ve anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla girişimlerde bulunmaktadır. Ayrıca zaman zaman kişisel görüş ve düşüncelerini de emreseymenler.com isimli sitesinde yayınlamaktadır.