Kültürpark için Kır Çiçekleri Uygulaması

Bugün Dünya Ekonomik Forumu’nun sosyal medya hesabında İngiltere’nin 100 tarihi bölgesinde çayırları tekrardan aktif edeceğini gördüm. Videoda geçen kelime meadow kelimesiydi ve bu kelimeyi aratınca sadece çayır değil aynı zamanda wildflower kelimesine de rastladım.

Bu iki kelime yan yana gelince ise ortaya daha hoş bir görüntü çıktı. Şöyle ki, anladığım kadarıyla meadow çayır demek, wildflower da kır çiçekleri, yabani çiçekler demek. Şu sayfada kır çiçekleri ve çayırları hakkında güzel bir yazı bulunmakta.

Gelelim bu yazımızın konusuna, akşam saati Kültürpark’ta kısa bir yürüyüş yapmak istedim ve parktaki çimenlerde papatyaların açtığını görünce bugün gördüğüm bu kır çiçekleri bana bir fikir verdi.

Fikir şöyle, şimdi altta göreceğiniz fotoğraflar gibi onlarca fotoğraf çekebilirim…

Şimdi bu fotolar, akşam saati olduğu için ve de henüz daha havalar çok sıcak olmadığı için biraz insanlardan yoksun bir şekilde duruyor. Ama yaz aylarında bu görünen her yerde çiftler yada birileri mutlaka olmakta. Ama şu garip geldi, şuanda parkta sanırım sadece papatya ve birkaç farklı çiçek türü var sanırım. Hoş çok fazla olsa çim biçerken onları da biçerler miydi bilmiyorum yada insanlar o çiçeklere zarar verirler miydi onuda bilmiyorum. Ama şimdi şu alttaki fotoğraf gibi olmasını çok isterdim…

Kültürparkta böyle rengarenk çiçeklerin olmasını hem görsellik açısından hemde arılar, kuşlar, kelebekler ve diğer yabani hayat için güzel bir tohum ve çiçek özleri açısından kaynak olmasını çok ama çok isterdim.

Uludağ’da bu dediklerimiz mevcut fakat şehir içerisinde Kültürpark gibi bir alanda böyle bir güzellik olmasını diliyorum.

Aklımdan masum bir sivil itiatsizlik yaparak, son baharda birçok yere tohum serpiştirsem mi diye geçmedi değil. Tabi bu isteğimizin, Park ve Bahçeler birimleri tarafından uygulanabilirliğine de bakmak lazım. Ayrıca insanlarından bu çiçeklere zarar vermeyeceklerini garanti altına almak lazım. Maalesef ki yaz aylarında Kültürpark içerisinde çekirdek kabuklarını çok defa yerlerde görmüş biri olarak bu konuda denetimi de elden bırakmamakta fayda var derim.

Toparlarsam, hem görsel güzellik, hemde yaban hayatı için faydalı bir iş yapılmış olur gibi. Son bir ekleme daha yaparsam, Balat Atatürk Ormanında sincapları her bir köşe başında görmek beni çok mutlu ediyordu. Kısacası Bursa’mızdaki tüm parklarda bu tarz kır çiçekleri konsepti, her sene ekilen çiçekler yerine uygulanabilir mi bilgili kişilerden cevap almayı isterim….

Yorum yapın