Bursa’mızın sürdürülebilir olması için bazı kavramların ve konuların belirlenmesi gerekiyor, bir şeyi geliştirmek istiyorsak önce onu iyi bilmeliyiz. Bu amaçla ilk olarak sürdürülebilirlik nedir sorusuna cevap verelim.
Sürdürülebilirlik için en kısa ve kestirme tanımım, şimdi var olanı geleceğe taşıma ( geçmişte unuttuklarımızı da unutmadık ama… onları da dirilteceğiz… ). Örnek vermek gerekirse, temiz akan bir dere ve içinde balık var ise, bu balıklı dere bundan 50 sene sonrasına da kalacak.
Ben sırayla aklıma gelen sürdürebileceğimiz konuları yazacağım.
Tarihi Eserler: Bu konuda Bursa oldukça şanslı, bir çok eski zamandan kalan yapı günümüzde restore edildi. Bizim amacımız, korumak, eğer restore edilmemiş var ise bulmak, yapılar da boya, yazı, tahribat yapılmışsa tespit etmek ve olabiliyorsa tanıtmak.
Yeşil Bursa: Eskiden Yeşil Bursa derlerdi, tabi göç, şehirleşme, büyüme derken yeşil görüntü biraz merkez de azalmış olabilir. Yeşil Bursa kategorisinde hedeflediğim ise, yeşil alan miktarını arttırma, yeşil alanları verimli kullanma ( ağaç dikilebilecek boş yer var ama ekilmemiş gibi… ), bir zamanlar tv de haberlerde bir amcamız bir il de ki ağaçları meyve ağaçları ile aşılama yapıyordu, mesela böyle bir konu üzerine fikir yürütme, hangi tür meyve aşılanabilir?.
El Sanatları: Bu kategoride Bursa’nın kendisine özgü el sanatları var ise, yada bakırcılık, yorgancılık, sepet örme gibi vs. bu tarz el sanatları icra edenleri tanıtma, mümkün ise ürünlerini kullanma, yok olmalarını engelleme.
Geleneksel Meslekler: Bozacı, davulcu, ballı babacı, salıncakçı gibi meslekleri icra edenlerden alış veriş yaparak bu mesleğin bu güzelliklerin bir derece daha devam etmesi.
Tamirat – Tadilat: Bu kategoride kırılmış, bozulmuş, işlevini yitirmiş eserlerin yada eşyanın tamiri, tadilatı, değiştirilmesi gibi konular ele alınacak.
Sağlıklı Bursa: Bu kategori de kent sağlığı için yapabileceklerimiz, mesela kan verme, organik ürünler, tarım ilaçlarını azaltma, fitoterapi bilgilendirilmeleri, insanımızın da sürdürülebilir olması gerek 🙂
Geri Dönüşüm: Bursa’nın plastik, kağıt, cam, bitkisel atık gibi ürünlerinin toparlanıp doğru şekilde geri dönüşüme kazandırılması adına çalışmalar.
Su Hayatı: Akarsu, göl, deniz gibi su hayatını koruma, pislikten, plastikten, zehirli atıklardan uzak tutma, su hayatı canlılarını koruma ve çoğaltma.
Yaban Hayatı: Bursa’nın dağ bölgelerinde ki yaban hayatı korumak özellikle kış aylarında, besin ve göç yolları, yada yaşam alanları, bilinçsiz avcılık konuları.
Şehir Canlıları: Kedi, köpek ve bilumum şehir de yaşayan canlıların sağlık, can güvenliği ve üreme konuları üzerinde fikir, proje, eylem.
İçme Suyu: Bir damla suya hasret ne kadar çok insanın olduğu yer de çeşmeden su içilebilen bir Bursa’nın bu özelliğini korumak için kafa yorma kategorisi.
Çevre Temizliği: Yerlere çöp atılması, sigara izmaritleri, çekirdek kabukları…
Bursaspor: Amacımız taraf tutma değil, bizler Bursa’da yaşıyorsak Bursa’nın spor kulübünün de sürdürülebilir olması için çalışmalar yapacağız.
Emre Seymenler, Bursa’da doğmuş, büyümüş ve halen daha hayatını Bursa’da sürdürmekte olan bir kişidir. Asıl mesleği Makine Mühendisliği olan bu kişi, yaşadığı şehrin daha temiz, daha sessiz ve daha güzel olması için kendi çapında fikirler üretmeyi ve bir ayak izi oluşturmayı hedeflemekte. Bu site gibi birçok websitesine sahip olan Emre Seymenler, Seyyah Çelebi ismini verdiği sitesinde Bursa’ya ait yüzlerce tarihi eseri ve doğal güzelliği onlarca fotoğraf ve yazıyla yayınlamış, Teknik Terimler Sözlüğü isimli websitesinde ise mühendislik alanında kullanılan yabancı kökenli kelimelerin Türkçe karşılıklarını bulmak ve anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla girişimlerde bulunmaktadır. Ayrıca zaman zaman kişisel görüş ve düşüncelerini de emreseymenler.com isimli sitesinde yayınlamaktadır.